Archief 2015/2014/2013

VAN WERELDRECORD NAAR UNESCO-WERELDERFGOED
De voorbije maanden en weken viel er heel wat nieuws over tai chi te rapen. Onmogelijk om het allemaal gedetailleerd te vermelden, maar ter afronding van 2015 geven we je graag nog deze beelden uit China mee.

31.12.15


TAI CHI-ONTSPANNINGSRONDE VAN START
Maandagavond is aan het Schulensmeer in Lummen de tweede tai chi-ontspanningsronde door Limburg van start gegaan. Ook de komende maandagavonden -steeds om 19u30- vinden er tai chi-sessies plaats, ook voor wie nog geen ervaring heeft met deze Oosterse bewegingskunst. De eerstvolgende ontspanningslocaties zijn op 6 juli het Zonnewijzerpark in Genk (afspraak op de parking aan de Europalaan) en op 13 juli de Kommanderij Alden Biezen. Blijf ook onze facebookpagina volgen voor verdere updates en data.

02.07.15


GASTCOLLEGES UNIVERSITEIT HASSELT
Tai Chi & Relaxation was twee dagen te gast op de Universiteit Hasselt. Aan bachelorstudenten kinesitherapie gaf Gert enkele gastcolleges tai chi. De toekomstige kinesisten kregen een inleiding tot de basisprincipes en er werd ook aandacht besteed aan tai chi in het kader van het revalidatieproces. Tai chi krijgt dus meer en meer belangstelling vanuit de academische wereld.

22.06.15


OPNIEUW TAI CHI-ONTSPANNINGSRONDE IN LIMBURG
Op de Wereld-Tai-Chi-Dag van het voorbije weekend werd het programma voor komende zomer voorgesteld. Behalve de jaarlijkse tai chi-reis organiseren we voor het tweede jaar op rij ook de Limburgse tai chi-ontspanningsronde. Elke maandagavond om 19u30 komen we samen op een mooie, rustgevende locatie om tai chi te beoefenen bij zonsondergang. De tai chi-ontspanningsronde start op maandagavond 29 juni aan het Schulensmeer in Linkhout-Lummen, de laatste sessie is op 21 september. Binnenkort volgt meer info.

04.05.15


Zaterdag 25 april 2015
Wereld-Tai-Chi-Dag in Hasselt
Japanse Tuin, 15u

In Argentinië, Brazilië, China, Zuid-Afrika en in meer dan 100 andere landen komen op zaterdag 25 april 2015 tai chi-beoefenaars samen. Met zijn allen creëren ze op die manier een imaginaire golf van rust en ontspanning die de volledige wereld rondgaat. Ook Limburg telt een stijgend aantal tai chi-boefenaars. Traditioneel komen zij op de Wereld-Tai-Chi-dag samen in de Japanse Tuin in Hasselt. Ook dit jaar.
Onder leiding van tai chi-coach Gert Clerckx (Tai Chi & Relaxation) demonstreren ze de zachte en ontspannende bewegingen uit de tai chi en iedereen is welkom om deel te nemen. Ook zij die nog nooit tai chi hebben beoefend.
Tai chi is een van oorsprong Chinese gevechtskunst maar de voorbije jaren is tai chi vooral geëvolueerd naar een ontspannende en gezonde bewegingskunst. Wie tai chi beoefent merkt al gauw dat werkstress gemakkelijker onder controle is te krijgen en risico’s op een burn-out nemen sterk af.
Meer informatie over tai chi en deze zeventiende editie van de Wereld-Tai-Chi-Dag via Gert Clerckx, die voor Tai Chi Relaxation in Hasselt, Genk en op tal van andere plaatsen in Limburg tai chi-lessen geeft.
Deelname tot de Wereld-Tai-Chi-Dag is gratis, enkel €5 voor de toegang tot de Japanse Tuin.

14.04.15


Tai chi-lessen op meer dan 10 Limburgse locaties
Aan het begin van dit nieuwe jaar presenteren we graag de verschillende lessenreeksen, die we op meer dan tien plaatsen in Limburg organiseren. Nieuwe locaties zijn o.a. Tessenderlo en ook in Lummen starten we opnieuw met een cursus voor beginners. Cursussen voor beginners en vervolggroepen zijn er ook in Genk, Ham, Hasselt, Hechtel-Eksel, Heusden-Zolder, Hoeselt, Maaseik, Peer en Sint-Truiden. Een volledig en gedetailleerd overzicht is terug te vinden op de pagina’s over de lessenreeksen.

11.01.15


Tai chi als valpreventiemaatregel
Net voor de kerstvakantie verscheen een interessante studie over de visie van tai chi-leraars ten aanzien van tai chi als valpreventie. De studie werd uitgevoerd door het Expertisecentrum Val- en fractuurpreventie Vlaanderen in samenwerking met o.a. de verschillende provinciale Logo’s. Uit het onderzoek blijkt dat tai chi-leraars positief staan t.a.v. tai chi als valpreventiemaatregel. Heel positief is ook dat de meeste tai chi-leraars de risicofactoren van vallen bij ouderen, zoals o.a. verminderde spierkracht en problemen met het zicht, goed weten in te schatten. Klik hier voor een uitgebreidere verslag over deze studie.

11.01.15


Korte cursus tai chi aan het Schulensmeer in Linkhout-Lummen
In afwachting van het begin van de najaarscursussen begint komende zaterdag 23/08 een korte cursus aan het Schulensmeer in Lummen. Vijf weken lang kun je komen oefenen in openlucht, elke zaterdag van 10u tot 11u30. Het tarief voor deze vijf zaterdagen bedraagt € 40. Uiteraard blijven ook de maandagsessies in het kader van de tai chi-ontspanningsronde door Limburg doorgaan: op maandag 25/08 op het domein Nieuwenhoven in Sint-Truiden, op maandag 01/09 aan de mijnterril van Waterschei.

20.08.14


Tai chi in Rio de Janeiro
De Rode Duivels, koning Philippe en koningin Mathilde, Belgische voetbalsupporters, iedereen lijkt deze dagen wel naar Rio de Janeiro te reizen. Ook wij gingen een kijkje nemen in het stad van samba en voetbal, maar vonden ook heel wat tai chi-beoefenaars. Kijk maar naar volgend filmpje met zicht op de baai van Rio de Janeiro.
Klik hier.

25.06.14


Wereld-Tai-Chi-Dag in Japanse Tuin Hasselt
Net zoals de voorbije jaren vindt ook dit jaar op de laatste zaterdag van april de wereld-tai-chi-dag plaats. Traditiegetrouw komen Limburgse tai chi-beoefenaars die dag samen in de Japanse Tuin van Hasselt om er in groep stijlvol en zonder stress te bewegen. Ook wie nog nooit tai chi heeft gedaan, is welkom om mee te bewegen en kennis te maken met deze oosterse bewegingskunst.
Op deze laatste zaterdag van april komen trouwens overal ter wereld tai chi-beoefenaars samen en demonstreren ze wat tai chi zoal inhoudt. Het doel is dat er die dag een stijlvolle golf van tai chi-bewegingen over de hele wereld beweegt. In Australie en Nieuw-Zeeland, gelegen binnen de meest oostelijke uurzones, start de ‘tai chi wave’. Enkele uurzones verderop en miljoenen bewegingen later is dus Limburg aan de beurt.
De wereldsessie tai chi start stipt om 15u en duurt ongeveer anderhalf uur. Deelname is gratis. Toegang tot de Japanse tuin € 5.
Op deze Wereld-Tai-Chi-dag zal ook de eerste tai chi-ontspanningsronde van Limburg worden voorgesteld. Deze tai chi-ontspanningsronde zal plaats vinden van eind juni tot eind augustus.

26.04.14


Michelle Obama beoefent tai chi
Terwijl president Barack Obama Brussel (en Waregem) op zijn kop zet, volgen wij Michelle Obama. Zij is in China op reis en deed er enthousiast mee aan een sessie tai chi. Lees er meer over via deze link.
Of bekijk het filmpje op youtube

26.03.14

Cursussen tweede trimester
Net zoals het nieuwe jaar 2014 al helemaal op dreef is, zijn ook de tai chi-lessen voor dit tweede trimester januari-maart weer bijna allemaal opgestart. Vandaag begint de laatste cursus: in Hasselt, voor starters.
Elders in Limburg zijn er dit trimester lessen in Peer en Heusden-Zolder (op maandag), in Ham en Hoeselt (op dinsdag), in Sint-Truiden en Hechtel-Eksel (op woensdag), in Hasselt (op donderdag) en in Genk, Maaseik en Hoepertingen/Borgloon (op vrijdag). Zowel voor starters en gevorderden is er een aanbod en aansluiten kan nog steeds.
Een volledig overzicht met alle praktische gegevens over de verschillende cursussen vind je terug op deze website. Kik hier.

30.01.14


Tai chi houdt je jong en gezond
Op de druk bezocht Amerikaanse nieuwswebsite The Huffington Post wordt tai chi omschreven als de nieuwe yoga. Tai chi is momenteel nog niet zo bekend als yoga maar heeft volgens tai chi master Arthur Rosenfield alles in zich om even populair te worden. Tai chi beoefenen geneest, reduceert de stress en brengt je opnieuw in evenwicht. Tai chi is het tegenovergestelde van het opgejaagde en stresserende klimaat waarin we op het werk of elders al te vaak mee worden geconfronteerd.
Klik hier voor het volledige artikel over tai chi in The Huffington Post

15.01.14


Nieuwe website
Als afsluiter van het 10de verjaardagsjaar van Tai Chi & Relaxation presenteren we jullie graag onze volledig vernieuwde website. Onze site is nog steeds op hetzelfde webadres terug te vinden, maar met veel meer informatie voor wie belangstelling heeft in tai chi.
Behalve het ontspanningsaanbod van Tai Chi & Relaxation met o.a. lessenreeksen en workshops, zal er op de site ook meer achtergrondinformatie te vinden zijn over de gezondheidsvoordelen van tai chi, evenals de beste boeken. Ook verzamelt de site vanaf nu allerlei nieuwtjes over tai chi én uiteraard ook alle laatste nieuws over onze activiteiten. En wie het liever via facebook verneemt, kan ook daar alle meest recente informatie lezen.

19.12.13