Wat zijn de geheimen van Tai chi ?

Er zijn 10 geheimen voor een gevorderde tai chi’er om zijn vooruitgang te meten. Het zijn specifieke niveaus van vooruitgang. Degene die toegewijd oefent zal zelf merken en ervaren wat Tai Chi voor hem kan betekenen. De basisprincipes worden uitgelegd door onze Tai chi leerkracht Gert. Door Tai Chi te doen zal je een harmonieuse samenspel voelen tussen je lichaam en geest.

1. Lichtheid

Probeer tijdens het oefenen zeker je Ching niet te vergeten ofwel de lichtheid, een yin-kracht. Je kan de Ching vergelijken met een vloer die kraakt als u erover loopt maar als je Tai Chi doet op dat moment zal je geen geluid horen. Dit is iets waar we naartoe moeten werken.

2. Traagheid

De Tai Chi houdingen worden langzaam en correct uitgevoerd. In het begin zal dat wat moeilijk zijn maar door zeer traag te bewegen leer je de houding kennen. Hierdoor zal je een evenwicht krijgen tussen je geest en lichaam.

3. Cirkelvormige bewegingen

Tai chi bestaat voor het grootste deel uit ronde bewegingen. In de oosterse vechtsport beoogt men met circulaire kracht meer energie te genereren dan met lineaire bewegingen. Vergelijk het met het verschil tussen een doorstaande wind en de tornado, die meer schade veroorzaakt dan een straffe wind. Zorg ervoor dat al uw tai chi-bewegingen rond zijn of op zijn minst circulair van intentie.

4. Constante snelheid

Zorg dat alle bewegingen vloeiend en correct zijn. Dit kan je realiseren als je je volledig concentreert op de kunst van Tai Chi.

5. Lenigheid

Op lenige wijze de houdingen uitvoeren lukt het beste als u ervoor zorgt dat het zwaartepunt laag ligt. Uw gewicht moet in de voeten geworteld zijn. Stuur de krachten vanuit uw middel, waarbij u uw ledematen niet onafhankelijk van elkaar beweegt. In het andere geval krijgt de beweging altijd iets houterigs.

6. Ontspanning

In tai chi betekent ontspanning dat het lichaam op een snelle manier van extreem yang of ying kan worden. Je moet de wisselwerking kunnen controleren van volledig aanvallend naar volledig ontspannend. Vergelijk het met een ‘speerhand’ en een ‘dode hand’, ofwel praktisch honderd procent yang of helemaal yin. Het evenwicht daarin, zoals bij gitaarspelen of typen, wordt in tai chi met ontspanning bedoeld.

7. Verandering

Dit begrip is heel belangrijk in tai chi. Een tai chi-ronde verzinnebeeldt het besef dat niets op zichzelf bestaat en alles aan verandering onderhevig is. Niets is constant, maar verandert zichzelf volgens cycli (kringlopen). Het enige constante is de verandering zelf, of de cyclus die telkens opnieuw verschijnt.

8. Leegheid en soliditeit

Tijdens het beoefenen van tai chi dient u die tegenstelling steeds te ervaren. Soms is de linkerkant van het lichaam leeg en voelt de rechterkant solide aan, afhankelijk van de tai chi-houdingen die u aanneemt. Dat geldt ook voor de rest van het lichaam. Deze veranderingen vinden voortdurend plaats tijdens het oefenen, vaak heel onvoorspelbaar, zoals ook de overgang van yin in yang – en vice versa – kan zijn.

9. Ademhaling

Voorkom tijdens een tai chi-ronde het korte, snelle ademen. Adem langzaam en diep. Het stimuleert de stofwisseling, de bloedcirculatie en de orgaanfuncties. De langzame ademhaling is in harmonie met de langzame bewegingen van tai chi.

10. Leegte en verstilling

De bedoeling is verstilling te vinden in beweging. Noem het meditatie in beweging, zoals dat trouwens ook in zenmeditatie wordt ervaren (loopmeditatie). Het is het hoogste niveau en het doel van tai chi. Na veel en lang oefenen zal het besef dagen dat yin en yang elkaar afwisselen in het doorlopen van de bewegingen, het is de constantheid in de verandering.

Doe mee met onze Tai Chi lessen


    VIND RUST IN JE LICHAAM!
    Wil je meer informatie?

    Wil je meer informatie?