De voordelen van Tai Chi

Bij het beoefenen van Tai Chi ga je meer luisteren naar je eigen lichaam. Omdat je meer en meer in harmonie bent met je lichaam zal dit je helpen om stabieler door het leven te gaan en kan je vooruitgang boeken in sport en werk.

In tegenstelling tot andere krijgskunsten zoals karate, judo of jiu jitsu komt de kracht bij Tai Chi van binnen uit. Tijdens de Ming-dynastie ontwikkelde zich door een combinatie van oude technieken deze unieke bewegingsleer met een grote aandacht voor mindfulness.

Met Tai Chi gaan wij aandacht schenken aan de “Chi”, de innerlijke kracht die wij bezitten en die zich bevindt op 3 vingers breedte onder de navel. Dit is het punt om eenheid te scheppen tussen lichaam en geest. Dit is het punt waar wij ons energieker, gezonder en vrolijker kunnen voelen.

De Chi bestaat uit yin en yang

Yin en yang kennen wij van het tegenovergestelde op van alles zoals licht en donker of goed en slecht of ziek en gezond. Als wij ons positief voelen en gezond dan voelen wij de Chi door ons lijf stromen en noemen wij di yang, maar als wij ons negatief voelen dan zal onze Chi blokkeren en voelen wij ons moe en energieloos.

Geniet van de natuur en kom op adem tijdens de wandelingen van Taichirelaxation of beoefen Tai Chi op relatieve hoogtes zoals op de mijn terrils in Limburg bij Taichiguru.

 

Tai Chi een staande meditatie?

Tai Chi helpt om de flexibiliteit en balans van het lichaam te vergroten, maar helpt ook bij het verminderen van angst en stress.

Alhoewel Tai Chi oorspronkelijk ontwikkeld werd als zelfverdediging is dit de perfecte manier om stress te verminderen. Een juiste beschrijving voor Tai Chi zou “meditatie in beweging” kunnen zijn.

Het lichaam is bij het beoefenen van Tai Chi constant in beweging en vloeit zonder pauze over van een houding naar een andere houding.

 

Is het moeilijk om Tai Chi te leren?

Het beoefenen van Tai Chi gaat stap voor stap en is toegankelijk voor alle leeftijden hoe goed of minder goed je gezondheid of lichaam is. Wees je bewust van diepe ademhaling tijdens de bewegingen en geef jezelf de tijd en de ruimte om te kunnen oefenen. Bij Tai Chi maken wij het hoofd leeg en dwalen wij niet meer af in gedachten. Door de zachte en langzame bewegingen gaan wij stap voor stap het lichaam en geest terug in balans brengen, ook al beoefen je totaal geen andere sport. Wij richten ons op het filosofisch bewustzijn met de nadruk op het “hier en nu.”

Zachte lichaamsbeweging door Tai Chi

Wij vernoemden reeds meditatie in beweging maar Tai Chi kan ook omschreven worden als “medicatie in beweging” omdat er steeds meer bewijzen zijn dat deze lichaamsoefening waardevol is bij het behandelen of voorkomen van gezondheidsproblemen. Geassocieerd met leeftijd kan Tai Chi aanschouwd worden als medische behandeling voor de preventie van rehabilitatie van veel aandoeningen die vaak geassocieerd worden met leeftijd.

Dat het voor iedereen toegankelijk is bewijst zich door de langzame en zachtaardige bewegingen waardoor je niet buiten adem geraakt en Tai Chi richt zich op de belangrijkste zaken die wij ook terug vinden bij fitness zoals spierkracht, lenigheid en balans van het lichaam.

Door Tai Chi verbetert ook het evenwicht waardoor mensen met aandoeningen of op oudere leeftijd minder kans hebben op te vallen. Dit komt doordat Tai Chi helpt bij het trainen van de zintuigen en meer bepaald van de functie van sensorische neuronen in het binnenoor.

Tai Chi is niet te zwaar om te beoefenen en bij een eerste ontmoeting beginnen wij met de basisvorm. Meer informatie kan u hier vinden.

Doe mee met onze Tai Chi lessen


    VIND RUST IN JE LICHAAM!
    Wil je meer informatie?

    Wil je meer informatie?