Onze aanpak bij Parkinson:
- Balans – Evenwicht
- Plezier in bewegen
- Opbouwen
- Bewegingen groot maken
- Feedback (positief)
- Uitdagen
Voor welke klachten/aspecten van Parkinson werkt
het specifiek
In het algemeen (niet enkel bij Parkinson) stimuleert de beoefening van Tai Chi het zenuwstelsel, verbetert de bloedsomloop en ademhaling, versterkt de spieren en pezen, door dat we met druk werken versterkt Tai Chi ook de botten, ( osteoporose) en vermindert het risico op fracturen bij vallen. Ook het risico op vallen vermindert omdat de patiënt een betere bewustwording heeft van zijn lichaamshouding, het verhoogt de concentratie op wat je aan het doen bent “nu”.
Het psychisch welbevinden mag ook niet vergeten worden. Tai Chi traint lichaam en geest, hierdoor krijg je stress, angst en depressiviteit beter onder controle waardoor het zelfvertrouwen toeneemt. We zien dat deze positieve effecten al merkbaar zijn bij een matige training (tweemaal per week trainen van één uur per keer).
Beschrijving van de therapie
Tai Chi is een oosterse bewegingskunst (waarvan de wortels liggen in de gevechtskunsten). Bij het beoefenen van Tai Chi worden zachte vloeiende bewegingen gemaakt, welke een weldadige invloed hebben op lichaam en geest. Daarom ook dat Tai Chi steeds meer ingepast wordt in revalidatieprogramma’s. Uiterlijk lijkt het op een langzame dans. Tijdens deze training proberen we een kijk te nemen welke processen er spelen.
De training bestaat uit 2 delen, de relaxatie- oefeningen en vorm training. De relaxatie – oefeningen geven de patiënt de kans om naar binnen te gaan, eerst leggen we de focus op de uiterlijke beweging, om dan naar binnen te gaan, hoe komt de beweging tot stand? De vorm training bij Ta Chi, een oefening in het vermogen om balans te houden. Er bestaan verschillende vormen. Wij trainen de korte yangstijl (de stijl het meest geschikt voor patiënten met Parkinson), focus op stabiliteit, vloeiend leren bewegen. Deze vaste opeenvolging van bewegingen is een hele uitdaging. Er is echter geen druk van moeten, we proberen steeds onze beste beweging uit te voeren (dit is een levenslange training). Leren genieten van bewegen staat centraal.
Tai Chi als therapie is niet evident, Tai Chi leer je niet even snel uit een cursus, het is een levenslange training, zowel voor jongere als oudere zullen er de nodige prikkels in vinden om uit hun comfortzone te gaan en hun bewegingspatronen te trainen en te verbeteren. Als bewegingscoach is het nodig dat je vertrouwen geeft, de training aanpast aan iedere patiënt (al kan zeker in groep getraind worden), en ligt de focus in eerste instantie op het genieten van wat nog kan.