Wereld Tai Chi Dag 2021 in de Japanse Tuin te Hasselt

Naar jaarlijkse traditie gaan ook dit jaar de deuren van de Japanse Tuin te Hasselt op Wereld Tai Chi Dag weer open voor een dag volledig in het teken van Tai Chi. Op zaterdag 24 april 2021 zijn beoefenaars en geïnteresseerden welkom in de Japanse Tuin om deel te nemen aan Wereld Tai Chi Dag.

Wereldwijd is het op 24 april Wereld Tai Chi Dag, en hoewel deze bewegingskunst van origine niet uit Japan komt, sluit de rust en harmonie van Tai Chi te Hasselt naadloos aan bij de sferen van de Japanse Tuin. Daarom nodigen we voor Wereld Tai Chi Dag alle geïnteresseerden uit om deel te nemen aan de diverse workshops en lessen die zullen worden gegeven in de Japanse tuin te Hasselt.

Tai Chi coach Gert Clerckx van Tai Chi & Relaxation, zal aanwezig zijn om zelf een aantal demonstraties te leiden, waaronder het inzetten van de ‘TAI CHI WAVE”. Wereldwijd komen beoefenaars op 24 april samen om deze stijlvolle bewegingen als golf over de wereld te laten bewegen. De ‘wave’ begint in de Japanse Tuin te Hasselt om 10 uur. Na deze eerste sessie zullen er gedurende de dag nog demonstraties en workshops tai chi plaatsvinden met leraren uit het hele land.

“Wereld Tai Chi dag is bij uitstek de dag om kennis te maken met” tai chi leer je om je dag te dansen” zegt Tai Chi coach Gert Clerckx.

Belangrijk: Het is dit jaar geen jaar als anders,  daarom is er enkel toegang mogelijk na aanmelding via de Japanse Tuin

Wat is Tai Chi?

Tai Chi is een traditionele Chinese gevechtskunst die kenmerkend is aan haar vloeiende bewegingen, het controleren van ademhaling, coördinatie van het lichaam en gericht op concentratie en mentale focus. Door regelmatig te oefenen krijgt men beter contact met het lichaam en spanningen worden omgezet in rust en stilte. Tai Chi ondersteunt de gezondheid en maakt zowel de geest als het lichaam soepel en beweegbaar.

Neuromotorische revalidatie en Tai Chi

Neuromotorische revalidatie is gefocust op de revalidatie van de hersenen, de zenuwen en het ruggenmerg. Door het beoefenen van Tai Chi op dagelijkse basis, verbeter je spierkracht, gevoeligheid en de coördinatie van het lichaam.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat Tai Chi aanzienlijke voordelen heeft voor gezondheidsbevordering en het regelmatig beoefenen van Tai Chi verbetert de aerobe capaciteit, spierkracht, balans, gezondheidsgerelateerde kwaliteit van leven en psychologisch welzijn. 

Recente studies bewijzen ook dat Tai Chi veilig en effectief is voor patiënten met neurologische aandoeningen (bijv. Beroerte, de ziekte van Parkinson, traumatisch hersenletsel, multiple sclerose, cognitieve stoornissen), reumatologische aandoeningen (bijv. reumatoïde artritis, spondylitis ankylopoetica en fibromyalgie), orthopedische aandoeningen (bijv. osteoartritis, osteoporose, lage rugpijn en musculoskeletale aandoening), cardiovasculaire aandoeningen (bijv. acuut myocardinfarct, bypass van de kransslagader transplantatiechirurgie en hartfalen), chronische obstructieve longziekten en borstkanker. Tai Chi is een aërobe oefening met een milde tot matige intensiteit en is geschikt voor toepassing in de gemeenschap. 

Trainingskenmerken van Tai Chi

De trainingsintensiteit van Tai Chi hangt af van de trainingsstijl, houding en duur. Variaties in trainingsbenaderingen resulteren in substantiële verschillen in trainingsintensiteit. Onderzoekers hebben de hartslag en zuurstofopname gemeten tijdens het uitvoeren van klassieke Yang Tai Chi bij proefpersonen van middelbare leeftijd maar zeker ook jongeren met stressvolle jobs kunnen rust vinden in deze oude Oosterse bewegingskunst.

In de 24 minuten van de oefening nam de hartslag van de proefpersonen snel toe in de eerste 12 minuten en nam vervolgens langzaam toe tegen het einde van de oefening. Twaalf tot 24 weken Tai Chi-oefeningen lijken gunstig te zijn voor de spierkracht van de onderste ledematen.

De balansfunctie begint af te nemen vanaf middelbare leeftijd, verslechtert op oudere leeftijd en verhoogt het risico op vallen en letsel. Een geschikte training kan de balansfunctie verbeteren en accidentele valpartijen voorkomen.

Voor welke aandoeningen is Tai Chi een goede medische behandeling?

  1. Beroerte: Patiënten met een beroerte boeken verbetering bij lichaamsoefeningen doordat er een maximale zuurstofopname plaats vindt. Deze patiënten krijgen ook te maken met een verminderde balans en problemen met hun motorische functie waardoor Tai Chi voordelen kan scheppen bij de revalidatie.
  2. Ziekte van Parkinson: Evenwichtsstoornissen zijn permanent aanwezig bij het draaien en achterwaarts stappen waardoor deze patiënten zouden kunnen vallen. Tai Chi verbetert balans, kracht en kinesethisch gevoel waardoor deze sport kan voorgeschreven worden als een sensorimotorisch behendigheidsprogramma voor patiënten.
  3. Traumatische hersenschade: Een veelvoorkomende ziekte bij jonge mannen waarbij Tai Chi als oefentherapie de motorische functie en zelfstandigheid kan verbeteren. Studies wijzen uit dat patiënten met deze aandoening na enkele jaren training zonder hulp terug kunnen lopen en zelfstandig dagelijkse activiteiten zoals autorijden terug kunnen.
  4. Multiple Sclerose: Verbeteringen worden geboekt door het effect van neuromusculaire facilitatie tijdens Tai Chi practices.
  5. Reumapatiënten: Het bewegingsapparaat wordt aangepast door de chronische , inflammatoire en systemische ziekte waar Tai Chi aanzienlijke voordelen voor het bewegingsbereik van de onderste ledematen versterkt.

VIND RUST IN JE LICHAAM!
Wil je meer informatie?

Wil je meer informatie?